Sjøørret fiske på vinteren, den ultimate jakten?

For øyeblikket blåser det greit rundt det ganske land og for oss fluefiskere som har gledet oss til noen dager med fred og ro i strandkanten etter en hektisk jul, kommer det nok bedre dager senere. I vinter halvåret har sjøørreten litt andre preferanser enn ellers i året. Da er det mer aktuelt å oppsøke de områdene fra grunt vann til de dypere områdene, marbakken (der det blir brått dypt). På denne tiden av året er det ikke leopard bunn og ålegress man ser etter. Når man skal fiske er det gjerne mitt på dagen eller når sola har kommet frem, for at dette gjør at det kan bli litt forandring i temperatur. Når man begynner å fiske er det lurt å begynne med kort line på de første kastene fra land og så jobbe seg utover. Hender ofte at ørreten går på grunna. Når det gjelder inntrekket er det veldig viktig at man har variasjon.

Det er også viktig at man har ei fluestang som klarer litt ruske vær og vind på denne årstiden og større fluer. Da er A.Jensen sin fluestang Spook Seatrout klasse # 7 et bra valg. Så er flue snella viktig. Den bør tåle saltvann og ha en skikkelig god brems som er jevn og god. Husk på at når du kommer hjem så skyll snella under springen og la den tørke godt. Newton klasse 6-8 er det perfekte fluesnelle valget. Når det gjelder line valg så er Vektor Coastal klasse # 7 det rette valget. Denne lina har relativt kort klump (10 m) som gjør at den er lettkastet og de fleste vil synes dette er et godt valg. Den er å få i flyt og Intermediate. Når det gjelder fortommer så er det greit med ferdigtaperte fortommer A. Jensen saltwater. Til slitespiss så er det ruller med monofilament i div str. eller fluocarbon. Fordelen med fluocarbon er at man kan gå ned på str. for denne er veldig brudd sterk.

Fluer på vinterstid kan være Stingsild og Tobys imitasjoner som et lurt valg som hvit-Orange, hvit-rosa eller helt hvit Jiggi. Orange CDC reke, Vaksebjørn, Orange lady, kobberbassen og klympen er også gode alternativer.