Fluesnelle

 

Fluesnellens hovedoppgave er å oppbevare backing (bakline) og flueline. Har man fisk på, skal snella også hjelpe til ved kjøring av fisk. Det finnes utrolig mange snellevarianter, fra veldig rimelige og enkle til de mest eksklusive og kostbare sneller.

  

For nybegynnere vil en enkel fluesnelle gjøre jobben som feks. A. Jensen sin Ziva snelle. Det er viktig at den har en god brems. Ved vanlig tørrfluefiske og nymfefiske er bremsens eneste oppgave å hindre overløp (backlash) når fisken raser ut eller når man trekker lina ut av snella.

Ved bruk av tynne fortommer er det viktig at bremsen er lett og jevn. Kombinasjonen av bremsen og spolens vekt er det som er avgjørende om hvor lett bremsen kan være uten fare for backlash.

 

Det finnes sneller med klikkbremser og skivebremser. De fleste kvalitetssneller benytter i dag skivebrems. når man fisker etter stor fisk som feks. laks med A. Jensen Da Vinci blir systemets bremseevne meget viktig. I dag er det såkalte stor spole sneller som er de mest benyttede på markedet. Svenske Loop begynte å lage slike sneller med stort senterhull og stor spole i sin tid. Ideen var så god at de fleste større produsenter har slike sneller i dag. På de mindre snellene er ikke dette så viktig.

Ved valg av fluesnelle er det  lineklassen  som bestemmer størrelsen på snella. Det skal i tillegg til flueline være god plass til backing og snella skal være nesten full. Det er også viktig at man kan velge høyre eller venstresveiving på snella. Skal fluesnellen brukes til sjøørret fiske for eksempel. A. Jensen Newnton må den tåle saltvann godt. Pass også på at du får en fluestang som passer til fluesnellen.

  Litt om vedlikehold av fluesneller.

  • Hver forsiktig mot harde gjenstander. Små riper synliggjør rent metall og kan skape korrosjon.
     
  • Vær spesielt forsiktig med sand, sandkorn er meget harde og kan skade bremssystemet, lager, spolen og fluesnøret.
     
  • Etter mye fiske i saltvann bør snella gjøres reint under springen.Ta av fluelina, vask overflatene med varmt såpevann for å fjerne saltkrystaller og skitt. Man  bør gjøre rent snelle og line etter endt sesong i ferskvann også. Tørk av med en ren klut.